Prohnutá administrativní budova upoutá pořádným kšiltem

Odeslat
e-mailem
Photo © Josef Pausch

Voestalpine Stahl office building
Dietmar Feichtinger Architectes
Lokalita:
Linz (Austria) – 2009
Rok:
2006
Práce začaly v roce 2007
Práce skončily v roce 2009
Investor: voestalpine Stahl GmbH
Plocha (m²): 36700
Objem (m³): 63.462
Stav: dokončená práce
Typ: Administrativní budovy / firemní budovy
www.feichtingerarchitectes.com

Nové prodejní a finanční centrum tvoří dvě vzájemně se doplňující struktury. Horizontální tvar nové stavby s stávající vertikální věže. Budova je vidět již z dálky. Vykonzolované podlaží pokrývající vstupní prostor budovy je gesto symbolizující ambice moderní a inovativní společnosti. Otevřená oblast je místem setkávání. Mírně svažitý povrch vede k vchodům. Nachází se 1 m nad stávajícím terénem, kde nově vybudovaná platforma spojuje budovy. Je vyhrazena pouze pro pěší.

LED světla jsou integrovány do povrchu. Nízká úroveň osvětlení otevřených prostor kontrastuje s jasně osvětlenými vchody do budovy.

Geometrie nového prodejního a finančního centra definuje velkorysý otevřený veřejný prostor zahrnující jedno patro pro parkování. Prostorná zahrada vytvoří venkovní prostor pro zaměstnance a návštěvníky společnosti.

Parkovací stání jsou umístěna v rámci této nové platformě. Je to otevřený, přirozeně větrané a přirozeně rozzáří prostor. Zasadil kurty přírodní půda připojit úroveň na vnější straně.
Přístupová cesta navazuje na zakřivené železniční tratě. Tato cesta také vede k výstavě budovy zvané „svět z oceli“.

Mírný svah pod konzolou vede do prostorné vstupní haly.

Přízemí je věnováno službám pro všechny zaměstnance firmy – obchody, cestovní kanceláře, knihovny. Chodník po vnitřním oblouku budovy je pasáž.

Přístup k horním úrovní je omezen. Příčně je budova rozdělena do 3 zón:
Jednotlivé kanceláře se nacházejí v blízkosti fasád. Centrální zóna slouží k setkání, poskytuje prostor pro týmovou práci, včetně kopírovacích zařízení a malých oblastí s kávou. Vnitřní atria jsou otevřeny ve všech podlažích. Poskytují přirozené světlo pro vnitřní zóny. Každé atrium je uzavřeno skleněnou střechou. Střešní integrovaná otvíravá křídla slouží pro přirozené větrání kancelářských prostor (komínový efekt). Tyto atria jsou zasazeny. Konferenční prostory se nachází ve velmi viditelném místě na horním patře. Je přístupné výtahem.
Konstrukce budovy je kombinovaná ocel a betonová konstrukce. Sloupy jsou na středu budovy, boční plochy jsou neseny konzolovými nosníky. Tato konfigurace nabízí velkou flexibilitu pro kancelářské oddělení.

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook