Interiér japonského domu se musel vypořádat s malým prostorem

Odeslat
e-mailem
Photo © Toshiyuki Yano

House I
Sekkei-sha inc
Lokalita: Akita/Japan/2010
Rok: 2009
Práce skončily v roce 2010
Hlavní konstrukce: dřevo
Plocha (m²): 477
Počet podlaží: 2
Stav: dokončená práce
Typ: Interiéry

Interiér rodinnéhho domu je v centru města Akita, kde se nacházejí městské funkce. Navzdory městské lokalitě se jedná o zvláštní místo, protože je obklopeno parkovištěm. Vzhledem k tomu, že prostor je vystaven pohledu veřejnosti ve všech čtyřech směrech, bylo důležité především udržení soukromí.

V zájmu zachování soukromí bylo rozumné zachovat pokoje kryté a to také pomáhá vnitřnímu prostředí v zachování klimatu. Nicméně aby nedával vnitřní prostor takový pocit uzavření, bylo úkolem najít cestu k uspořádání prostor, aby se zachovalo soukromí a byl poskytnut pocit prostoru.

Za prvé architekti vytvořili seznam prosotor, které vyžadovaly skříně, kuchyňskou linku, koupelnu, WC, ložnice či komoru. Ty byly uzavřeny do jednotlivých boxů. Kolekce těchto prostor jsou shromážděny jako záhyby, které vytvářejí mnoho oblastí v různých velikostech. Tato komplexní struktura prostor dává hloubku celému místu, stejně jako iluzi, že je více prostoru, než je vidět. Rámy instalované ve stěnách boxů se překrývají a celé místo vypadá jako kombinace čel zrcadla zobrazující různé scenérie.

Architekti navrhli tento dům na jednoduchých pravidlech založených na 2 faktorech: pokoje musí být buď „uloženy“ v jednotlivých boxech a ty, které být uzavřené nemusí, jsou v mezerách mezi boxy. Při použití těchto pravidel  je prostor prezentován jako komplexní struktura, která dává pocit rozsáhlého prostoru.

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook