Rekonstrukce bytu ve Švédsku, kde byly v rámci autenticity zachovány omšelé omítky

Odeslat
e-mailem
Photo © Karin Matz

HB6B
Karin Matz
Rok: 2013
Lokalita: Stockholm, Švédsko
Typ: Interiéry

Představovaný byt se nachází ve Stockholmu ve Švédsku a byl na prodej v roce 2012. Po dobu 30 let se před tím používal pouze jako sklad nábytku. Předchozí majitel začal s rekonstrukcí v roce 1980, ale onemocněl a byt zůstal nedotčený až do jeho smrti. Čas jako by se v něm zastavil, tapeta byla odstraněna pouze polovičatě, jen několik dlaždic a kuchynňská baterie trčely ze zdi. V bytě se jinak nenacházela žádná elektřina a koupelna měla spíše náznaky krysých návštěv, než-li nějakých obyvatel.

Ve městě jako je Stockholm je však obrovský nedostatek bydlení a s každý metrem čtverečním se cena objektů až neuvěřitelně šplhá výše a výše. To napomohlo i prodeji bytu v takovémto stavu dalšímu majiteli.

Dnes už si můžeme představit byt hotový, který je výsledkem fascinace jeho historie a vývoje. Proto byly ponechány zdi a předchozí vrstvy v původním stavu, tak aby zachovaly příběhy prostoru a nechaly ho dál žít svým životem.

Byt má 36 m2 a cílem bylo zařídit v něm velkorysé prostory, vzdušný pocit, otevřený šatník, všechny spotřebiče pro každodenní život, velký luxusní sprchový kout/vanu a variabilní prostor, který by mohl být rozdělen dle různých událostí, které se budou v bytě dít. A to všechno pokud možno levně!

Výsledkem je rozdělení bytu do dvou částí:

První, kde je všechno součástí jedné struktury, která je založena na kuchyňské lince Ikea. Všechno, co nalezneme v této části je zcela přepracované s novou elektřinou a se všemi povrchy lakovanými na bílo s cílem vzdušnějšího prostoru díky odrazu světla. Zde jsou všechny funkce pevně dány v různých výškových úrovních. Ložnice, kuchyně, šatna a skladování – vše v jednom.

Druhá část je uvolněnější a variabilnější, vše volně stojící a se všemi povrchy více či méně zpracovanými tak, jak se byt vyvíjel za posledních 20 let. Otvory ve stěnách byly vyplněny, volné tapety a barvy strženy a elektrické kabely a zásuvky byly přidány pouze na vnější straně stěn.

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook