Mezinárodní centrum pro umění v Portugalsku se skládá z kvádrů

Odeslat
e-mailem
Photo © Joao Morgado

Platform of Arts and Creativity
Pitágoras Arquitectos
Lokalita: Guimarães/Portugal/2012
Rok: 2011
Práce skončily v roce 2012
Stav: dokončená práce
Typ: Centrum umění / Galerie

Budovy, které tvoří obecní trh a jimi definovaný prostor, jsou charakteristické prvky krajiny města Guimarães. Areál starého městského trhu se chlubil vynikající a velmi centrální polohou s přístupem velmi blízko k náměstí a historickému centru.

Díky projektu transformace trhu na multifunkční prostor sloužící k umělecké, hospodářské, kulturní a společenské aktivitě v rámci Evropského hlavního města kultury pro rok 2012, došlo k opětovnému začlenění do městské struktury, aby se místo stalo jednou z klíčových oblastí prostoru města. Kromě toho byl provoz rozšířen na přilehlé pozemky, které umožňují regeneraci vnitřního prostoru bloku.

Program poskytuje jasnou koncepci a definice cílů, které mají dosáhnout infrastruktury tvořící funkční program pro nové a stávající budovy, stejně jako pro přilehlé pozemky. Za tímto účelem bylo definovat tři hlavní programové oblasti:

  • Art Center, kde najdete stálou expozici. V tomto případě sbírka José Guimarãese, dočasné plochy, víceúčelový prostor pro další činnosti, vystoupení a představení a řadu doplňkových služeb.
  • Creative Labs (kanceláře pro podporu podnikání ) pro příjem a instalaci činnosti související s tvůrčím odvětvím umožňující rozvoj podnikatelských projektů.
  • Semináře k podpoře nových tvůrčích činností, skládající se z pracovních prostorů a kreativních zón pro mladé tvůrce v různých oblastech, kteří chtějí pracovat na svých projektech.

Při interpretaci programu se architekti zaměřili možnost fungování všech jednotlivých složek samostatně a současně. Vytváří přístupy ke každé ze služeb a podpůrných oblastí, stejně jako venkovní náměstí a zahradu. Rozhodli se pro metodiku zásahu, který zahrnuje obnovu stávajícího objektu na východě, udržení materiálů a textur, ale předělání celého vnitřku na úrovni terénu. Pro budovy na severu je průčelí směrem k třídě, která charakterizuje stavbu, rekonstruováno, avšak interiér a fasáda na náměstí byly předmětem téměř kompletní demolice a redesignu. I když je zachován rozsah a stávající formální vztahy, bylo navrženo nové řešení pro jednotlivé budovy, které podporuje silný vztah s náměstím a klade důraz na vztah této struktury s vnějším prostorem.

Nová budova má radikálně odlišný jazyk, na rozdíl od jeho okolí, a to jak z hlediska obrazu, diskrétnosti, opakování se, stejně jako u posloupnosti objemů, plných a prázdných, vyznačující se vedle sebe kontrastních ploch. Povlaky, mřížky kovových profilů v mosazi a skleněné povrchy pochromované na odvětrané fasádě, akcentuje řadu textur, které vytváří dojem displeje. Tato řada svazků a disonantních prvků, které jsou výsledkem rozkladu původního objemu, vznikla na základě potřeby vytvořit řadu různých prostorů v areálu výstaviště, a vytváří napětí patrné v objemu budovy a vztah k prostoru náměstí, což je hlavním rysem jejího designu.

U náměstí architekti formulovali návrh velkými betonovými deskami, jako protějšek okolních budov. Městský nábytek použitý na náměstí zahrnuje pohyblivé prvky, což umožňuje větší univerzálnost rozmístění.

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook