Vertikální skleněný dům v Číně není zrovna nejvhodnější pro stydlivé lidi

Odeslat
e-mailem
Photo © Atelier FCJZ

Vertical Glass House
Atelier FCJZ
Lokalita: Longteng Avenue, Xuhui, Šanghaj, Čína
Hlavní architekt: Yung Ho Chang
Hlavní projektant: Lu Bai
Projektový tým: Li Xiang Ting, Cai Feng
Klient: West Bund
Rozloha: 170,0 m
Typ: Rodinné domy/Interiéry

Vertikální skleněný dům byl navržen architektem Yung Ho Changem jako vstupní projekt do soutěže bytovém designu pořádaného japonským architektonickým časopisem v roce 1991. Chang obdržel čestné uznání a ocenění za projekt. O dvaadvacet let později, v roce 2013, West Bund bienále architektury a současného umění v Šanghaji rozhodlo postavit dům jako jeden ze svých stálých pavilonů.

Skleněný dům je prototyp městského bydlení a rozebírá pojem transparentnosti ve svislosti. Zároveň slouží jako kritik modernistické transparentnosti v horizontalitě, kdy se dům otevře do krajiny a neposkytuje žádné soukromí. Zatímco klasický dům bývá otevřen převážně do stran, vertikální skleněný dům je má naopak uzavřené zdi a transparentní podlahy, stejně tak i střechu. Dům se otevírá do nebe a země, umísťuje obyvatele přímo do centra a vytváří místo pro meditaci. Vertikální transparentnost vizuálně spojuje všechny nástroje, trubky, kusy nábytku na různých úrovních, stejně jako schodiště a systém krbu. Architekturu představuje jako „obývací stroj“.

Struktura postavena v Šanghaji v roce 2013 je úzce založena na 22 let starém schématu od Changa a zdokonalena architektonickým studiem Atelier FCJZ. S půdorysem menším než 40 metrů čtverečních nabízí čtyřpodlažní rezidenci obklopenou pevnou betonovou zdí se štěrbinami pro malé vizuální spojení s jeho bezprostředním okolí. Stěny byly odlity v hrubém dřevěném bednění na vnějších stranách a v hladkých deskách na vnitřní straně. Ocelové nosníky rozdělily prostor na čtvrtiny. Všechny podlahové desky v domě jsou skleněné ze 7 cm tlustého kompozitního tvrzeného skla. Veškerý nábytek byl navržen na míru, aby byla zachována původní koncepce a udržela pohromadě interiérový design s konstrukcí a schodištěm. V domě je umístěna klimatizace.

Vertikální Glass House bude provozován West Bund Bienále jako jedna místnost penzionu pro návštěvy umělců a zároveň poslouží pro architektonické výstavy.

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook