Sklo, ocel a dřevěná fasáda se staly základními materiály nové budovy nadace v Itálii

Odeslat
e-mailem
Photo © Laura Egger

Elisabeth And Helmut Uhl Foundation
modostudio
Lokalita: Laives Bolzano, Itálie
Tým: Fabio Cibinel, Roberto Laurenti, Giorgio Martocchia
Plocha: 1450 m²
Rok: 2014
Typ: Kulturní stavby/Interiéry

Projekt nadace Elisabeth a Helmut Uhl byl realizován díky mezinárodní architektonické soutěži konané již v roce 2009. Té se zúčastnilo patnáct architektonických týmů z Itálie, Švýcarska, Rakouska a Německa. Porota byla ve složení prof. arch. Thomas Herzog, prof. Andrea Vidotto, prof. Vittorio Magnano Lampugnani a prof. arch. Hermann Kaufmann. Cílem soutěže bylo navrhnout budovu, která se stane schopnou hostit činnosti stejnojmenné kulturní a výzkumné nadace.

Objekt se nachází v obci Laives, v blízkosti Bolzano, na svahu hory. Těší se nádhernému panoramatickému výhledu a úžasnou okolní krajinou. Projekt se snažil chránit okolní prostředí: budovy stojí na stejném půdorysu jako ty předchozí, jenž musely být zbourány.

Projekt je rozdělen do dvou budov: budova nadace a menší sousední stavba pro domácí použití.

Budova nadace se skládá z řady architektonických objemů: průhledné sklo a ocel tvoří objem hostící výzkumné činnosti, dřevěný obklad se nachází na objemu, v němž se skrývají volnočasové aktivity a jídelna. Spodní „pevný“ architektonický základ, na kterýmém jsou umístěny tyto objemy, hostí oblasti pro činnosti nadace a vinný sklep.

Budova vyjadřuje vztah mezi místní tradicí a technologickou inovací, mezi prostorem pro práci a prostorem pro bydlení. Budovy jsou navrženy k plné ochraně hostů i z hlediska konkrétních klimatických podmínek, ale zároveň mohou využívat všech kladů vytvořených okolním prostředím a krásným výhledem.

Část stavebních materiálů byla získána z demolice stávajících budov. Stavební materiály jsou v souladu s místními tradicemi, jako je ručně řezaný modřín, vnější omítky a použití kamene. Stavební materiály se tak stávají prvky dialogu s historií a kulturou regionu.

Inovativní technologická řešení jsou ale taktéř přijaty a například struktura části budovy nadace je vyrobena z konstrukčních panelů s dřevěnou technologií Thoma, zatímco horní objem je vytvořen převážně díky sofistikovanému prosklenému oknímu systému.

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook