Abstraktní forma rodinného domu v Norsku reaguje tvarem na okolí

Odeslat
e-mailem
Photo © Lars Evanger

The Polite House
JVA
Lokalita: Trondheim, Norway
Typ: Rodinné domy/Interiéry

Tento jedinečný tvar rezidence z roku 2013 je dílem architektonického studia JVA. Budova byla vytvořena pro investora v norském Trondheimu.

Návrh musel splňovat požadavek, aby se zabránilo vzniku vizuální překážky sousedního domu.

Nachází se konkrétně v rezidenční čtvrti Havstein. Jedná se o kompaktní rodinný dům s výhledem na fjord a město Trondheim. Dům má abstraktní formální charakter v okolí s různou zastavěností a architektonickými styly.

Regulovaná minimální vzdálenost od silnice je dodržena díky geometrickému tvaru domu.

Posun hmoty domu rovněž reaguje na sousední stavbu. Tyto dvě překážky – silnice a soused – daly domu jeho charakteristickou podobu.

Vzpřímený tvar dává nádherný výhled z obývacího pokoje na sever a terasa poskytuje příjemné venkovní prostory orientované na jih.

Posunul horního podlaží domu tvoří složité vnitřní uspořádání. Plán je i přesto opravdu kompaktní, s různými funkcemi, v kombinaci s hracími plochami a chodbami, pokojem pro hosty, kanceláří a kuchyní s obývacím pokojem. Šikmé stěny a úzké prostory poskytují specifická řešení domu.

Tvar vázy dává domu jasný výraz spolu s vnějšími a vnitřními obklady v bílých panelů vláknocementu. Stropy jsou v březové překližce a podlaha je vyrobena z litého epoxidového teraco povrchu, který poskytuje příjemnou atmosféru interiéru.

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook