Díky rekonstrukci nabyl polský rodinný dům ze 70. let dvojnásobné velikosti

Odeslat
e-mailem
Photo © Tomasz Zakrzewski

Black Cube House
KameleonLab
Lokalita: Wroclaw , Polsko
Hlavní architekti: Kuba Wozniczka, Rafal Specylak
Spolupracovník: Marek Wozniczka
Plocha: 235.0 m²
Rok: 2012
Typ: Rodinné domy/Interiéry

Projekt od architektů ze studia KameleonLab představuje celkovou rekonstrukci typického polského rodinného domu ze 70. let 20. století.

Klienti si koupili pozemek se již stávajícím domem menších rozměrů o dvou podlažích a jejich hlavním cílem bylo, aby se tento objekt stal téměř dvakrát tak velkým, zatímco zahrnou starou strukturu budovy.

Na konci proměny se z „staré bílé kostky“ stala „nová černá kostka“.

Stávající rodinný dům byl rozšířen do dvou směrů, na zahradu a na západní stranu. Dosáhlo se tak většího prostoru pro obývací pokoj v přízemí a nový pokoj s šatnou v 1. patře pro rodiče.

Pozemek se nachází v urbanizované zóně města ve vilové čtvrti s velmi vysokou hustotou, kde je soukromí velmi ceněným artefaktem, proto bylo jedním z hlavních požadavků klientů na architekty, aby se s tímto tématem popasovali. Na přání klientů tak došlo k minimalizaci možných výhledů z domu ven. Přední a boční stěny mají jen minimální počet otvorů, které byly kompenzovány několika střešními okny.

Dispozice domu byla reorganizována do samostatných zón. Otevřený půdorys v přízemí je určen pro celou rodinu a přátele, zatímco horní patro je soukromé s pokojem pro rodiče na jedné straně domu a děti na druhé.

Jedním z velmi důležitých aspektů tohoto projektu bylo vytvořit plynulý přechod mezi domem a upravenou venkovní plochou. Ze zahrady je vidět ocelový rám, jenž je konstruován nad terasou a podporuje naplánovaný „box ložnice“. Ocelový rám bude sloužit jako konstrukce pro dřevěné žaluzie nebo textilní membrány maximalizující soukromí a vytvářející stín v letních měsících. Tato „mezi“ zóna bude sloužit jako prodloužení obývacího pokoje, kde posuvná skleněná stěna umožňuje snadno propojit exteriér s interiérem. V létě a na jaře to bude ideální pro grilování, zahradní párty apod.

Po pečlivém hledání adekvátní úpravy fasády se architekti rozhodli natřít dřevo tohoto domu černou, aby vytvořil silný, téměř „grafický“ efekt a současně byl použit materiál šetrný k životnímu prostředí.

Prázdné části struktury (tam kde je pevná hmota odečtena) – např. vstupní zóny a terasa – byly barevně a bíle zvýrazněny a nepoužilo se zde dřevo.

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook