Jednoduchý rodinný dům v Polsku se snaží zapadnout do místní malebné krajiny

Odeslat
e-mailem
Photo © Maciej Lulko

House in the Landscape
Kropka Studio
Lokalita: Zawiercie, Polsko
Plocha: 215,0 m²
Rok: 2013
Typ: Rodinné domy/Interiéry

Dům se nachází vedle Zawiercie v Polsku. Rozkládá se na podlouhlém, mírně svažitém místě, v nárazníkové zóně orlů – přírodně krajinářském parku. Je umístěn uprostřed zeleně v malebné krajině, kdy se pomocí jednoduše tvarovaných objemů a místních materiálů snaží, aby se stal nedílnou součástí okolí a dobře zapadal do místní krajiny.

Dům se skládá ze dvou hlavních objemů – rezidenčních zón a garáže pro dvě auta, které jsou spojeny prolamováním ze dřeva. To sjednocuje dva samostatné svazky, takže světlo proniká na malém nádvoří mezi nimi.

Gabiony se staly často používaným materiálem architektů. V tomto případě je hlavní část budovy obalena pomocí gabionových košů (naplněných místním vápencem) a používají se jako vnější fasáda – druh maskování zapadající do krajiny. Krychlová ložnice a trojúhelníková zátoka jsou obaleny do dřevěných lamel.

Jako střešní krytina byly použity titan-zinkové plechy se stojatým drážkováním. V L-tvaru přízemí domu se nachází hlavní obytný prostor s otevřenou kuchyní a soukromá část s hlavní ložnicí, vlastní koupelnu a šatnou. V horním patře jsou dvě ložnice a menší koupelna.

Nejpozoruhodnější součástí je denní zóna, která má dvojnásobnou výšku s otevřeným stropem. Velká okna představují pečlivě orámované živé obrazy krajiny a dávají skvělý pohled na jižní a západní výhledy do zahrady.

Objekt je vytápěn tepelným čerpadlem. Je také vybaven mechanickým větráním s rekuperací tepla a tříkomorovými okny.

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook