Moderní přístavba rozšířila rodinný dům v Rakousku o obytný suterén a hernu

Odeslat
e-mailem
Photo © Kurt Kuball

House Eichgraben
Franz Architekten
Lokalita: Schießstättenstraße 12, 4600 Wels, Rakousko
Plocha: 178,0 m
Rok: 2012
Typ: Rodinné domy/Přístavby/Rekonstrukce/Interiéry

Po narození první dcery se mladá rodina začala zaobírat myšlenkou rodinného domu na venkově. Ve Wienerwaldu v Rakousku našli malý domek s velkou zahradou, který ovšem nutně potřeboval rekonstrukci. Rodina si ověřila možnost jeho rozšíření ještě před samotným nákupem nemovitosti. Hubený rozpočet vyžadoval rozumné vynakládání finančních prostředků, aby se mohly provést všechny kroky v renovaci staré budovy. Na začátek došlo k renovaci kanalizace. Po jejím dokončení dokončení se rodině narodilo druhé dítě a myšlenky týkající se rozšíření domu o vedlejší budovu dostaly konkrétnějších rozměrů. Bylo vzato v úvahu také přání babičky na samostatný byt. V závislosti na uspořádání celého prostorového programu došlo k rozšíření rodinného domu o dvoupodlažní přístavbu.

Částečně podzemní jednotka v suterénu pro babičku vyžadovala důmyslné prosvětlení. To zaručuje pás oken přizpůsobených charakteristikám lokality. Volně stojící sanitární jádro rozděluje otevřený prostor na spaní a obývací část. Možnost pozdější konverze jednotky do malé lékařské praxe byla vzata v úvahu již při samotném plánování.

Místo bývalého stromu se nad přízemím vznáší kvádr, který v první fázi vývoje intenzivně používají tři děti jako velkou, 3,5 m vysokou hernu, kde nalezneme i lezeckou stěnu, houpačku a fotbalové branky. Všechna zařízení jsou již připravena pro pozdější přeměnu do až čtyř samostatných pokojů.

Suterén byl včetně konzolového stropu proveden z betonu. Dřevěný kvádr byla postavena z masivního dřeva. Fasádu tvoří diagonálně běžící Larchwood hranolky. Dřevěné obložení je dominantní designový prvek nejen venku, ale i jako stropní obložení v jednotce pro babičku či jako obložení stěn ve skleněném spoji mezi stávající budovou a tou novou.

Místo bývalého topení plynem je nyní v celé budově dodáváno teplo vodou a vytápění vzduchovým tepelným čerpadlem. Kromě vysoké tepelné normy je dlouhodobá flexibilní a adaptabilní budova zřetelným příspěvkem k celkové udržitelnosti nákladů v rozumné míře.

V době vzrůstajícího počtu jednočlenných domácností a vysoké míře rozvodovosti a neúplných rodin se tento projekt stal příkladem toho, jak tři generace mohou žít společně v jedné budově v současné moderní architektuře.

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook