Moderní rodinný dům v blízkosti lyžařského střediska vyniká odvážnou formou

Odeslat
e-mailem
Photo © Alexandre Guilbeault

Residence the Grands Jardins
Bourgeois Lechasseur Architectes
Lokalita: Petite-Rivière-Saint-François, QC G0A, Kanada
Rok: 2013
Typ: Rodinné domy/Interiéry

Dům pojmenovaný Grands-Jardins se nachází v regionu Charlevoix, konkrétně v Petite-Rivière-St-François v Kanadě, v blízkosti lyžařského střediska. Leží na horské straně na skalnatém zalesněném místě s výhledem na řeku svatého Vavřince. Jedním z hlavních cílů projektu bylo umístit dům tak, aby splňoval požadavky klientů jak na soukromí, tak výhled nabízející se do okolní krajiny. Dům je postaven rovnoběžně s ulicí a pod mírným úhlem tak, aby umožnil pohled na jižní stranu a řeku. Zevnitř máte pocit, že jste na lodi v kajutě. Vzhledem k tomu, že se dům nachází v hlubokém svahu, mohou kolemjdoucí vidět nejvyšší úroveň z ulice, zatímco od břehu řeky se otevřou pohledům všechny tři nadzemní úrovně, které elegantně propojují hry úhlů a skla.

Tento moderní dům vyniká svou odvážnou formou. Zatímco je dům ukotven ve skále, bílý objem se zlehka zvedá od země a na vrcholu je vyšperkován několika konzolami. Horní úroveň se jeví, jako by chtěla vzlétnout a představuje vyvrcholení domu spolu s převislým obývacím pokojem. To vše je umožněno díky použití ocelové konstrukce.

Plán domu je sofistikovaný. V nejnižších patrech je místnost s kanceláří a velkými okny s výhledem na přírodu, vinný sklípek, studio/dílna a vstup do bazénu. Hlavní vchod přes chodník je na úrovni terénu a nachází se zde prostorná skříň, vstup do haly poskytující místo pro uložení lyžařské výstroje a dalších věcí. Na této úrovni jsou i víceúčelová místnost s krbem a dětské ložnice s koupelnou. Schodiště vás vyzve k postupu vzhůru k úrovni 2 nadzemního podlaží. Prosvětlené plochy zahrnují kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Tento prostor má okna na třech stranách a odhaluje strukturální ocelovou kostru. Pohledový beton podlahy a oceli dodává průmyslový ráz, zatímco dřevěné podlahy a centrální ohniště zútulňují pokoje. Pohled je úchvatný. Kromě terasy tato úroveň zahrnuje hlavní apartmá s ložnicí, šatnou a vlastní koupelnou.

Tento dům je inspirována současnými skandinávskými vilami. Formální linky jsou extrémní, ale výběr materiálů pomáhá dům integrovat do krajiny.

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook