Proměna rekreační chaty v moderně zařízený rodinný dům proběhla v Belgii

Odeslat
e-mailem
Photo © Mick Couwenbergh

Extension vB4
dmvA
Lokalita: Brecht, Belgie
Plocha: 80 m²
Rok: 2011
Typ: Rodinné domy/Interiéry/Přístvby/Rekonstrukce

Před několika lety bylu dmvA požádáni, aby navrhli rozšíření hrázděného domu za účelem přeměny této rekreační stavby na komfortní a moderní dům.

Dům se nachází v bývalé rekreační oblasti v Belgii a přestože ji obec proměnila do městského stylu, musí se i tak stavby vypořádat s konkrétními stavebními předpisy.

První návrh od architektů bylo organické rozšíření skládající se ze tří částí vinutých mezi stromy. Ačkoli byla povaha návrhu vysoce respektována, konstrukce nesplnila požadavky stavebních úřadů a bylo od tohoto směru ustoupeno. To vedlo k návrhu a konstrukci známého mobilního BlobvB3.

Hledání vhodného designu, který vyhoví stavebním předpisům a bude dost architektonicky silný, aniž by se dotkl formy původní „pyramidy“, vyústilo v plovoucí objem, kterým je „tunel“ postavený s lichoběžníkovou dřevěnou konstrukcí. Stejně jako hrázděný dům, postavený pomocí konstrukčního rámu, přinesla nová dřevěná přístavba stejnou strukturu. Tyto dva objekty tak vedle sebe pojit pojí staré a nové části a vytváří základ pro knihovnu, novou koupelnu a komfortní vchod.

Přední strana nového objemu budovy je plně prosklená, což umožňuje výhled do zahrady a na rybník. Pohledy z ulice jsou přerušeny pohyblivou přepážkou.

Architektonický koncept je založen na dialogu mezi starým a novým, útulností a otevřeností, sklem a dřevem.

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook