Rodinný dům ve svahu se stal zázemím pro majitele milující sport a přírodu

Odeslat
e-mailem
Photo © Bob Gundu

Frogs Hollow
Williamson Chong Architects
Lokalita: Grey Highlands, ON, Kanada
Plocha: 2000 m²
Rok: 2009
Typ: Rodinné domy/Interiéry

Dům od architktonického studia Williamson Chong Architects se nachází na mírně svažitém pozemku o výměře 2000 m2.

Klienti, kteří se scházejí na tomto místě kanadské přírody v průběhu celého roku, jsou vášniví cyklisté, kteří milují výlety na horských kolech. Věnují se ale i jiným sportovním aktivitám od vyjížděk na koni až po výpravy na sněžných skútrech, takže mají po celý rok o zábavu postaráno. Vzhledem k jejich dobrodružné povaze a požadavku na co největší spojení s místní krajinou, bylo rozhodnuto, že se dům umístí na vrchol kopce, kde se dá využít potenciál pozemku v plném rozsahu. Dům není pro klienty trvalým bydlištěm, ale nabízí zázemí v případě potřeby v jejich různorodých aktivitách.

Rodinný dům je vytesán do krajiny, tektonické dlouhé betonové zdi obrazně vytyčují místo pro stavbu. Beton má houževnatost a odolnost poskytující ochranu při zimních větrech, jež jsou v této oblasti velmi silné. Během letních měsíců zeď poskytuje zastínění terasy a vytváří v domě chladnější zóny.

Vstup je na západním konci betonové zdi a vede do prostoru, který skrývá schodiště, kuchyň, kancelář, dílnu, komoru a technickou místnost. Tyto funkční zóny slouží jako pozadí pro proprosklený obývací prostor, který se otevírá na třech stranách s výhledem na zvlněnou krajinu.

Druhá úroveň se pohybuje nad betonovou stěnou a obývacím prostorem. Nachází se zde ložnice, koupelny a rodinný pokoj. Druhá úrověň rodinného domu je obalena tenkými deskami upravenými CNC frézováním. Fasáda je obarvena lněný olejem na bázi oxidu železa a dodává pigment, jenž vyžaduje údržbu pouze jednou za 15 let.

První a druhé patro jsou propojeny tvarovaným schodištěm. Tento element je navržen tak, aby bylo světlo filtrováno svazkem po celé výšce. V přízemí je schodiště vyprofilované, tak aby se pod ním získalo více místa u vstupu a umožilo to pohodlné posezení.

Dům je vytápěn sálavými podlahovým topením, které doplňují pasivní zimní tepelné zisky z jižní orientace oken. Kromě toho zde není není žádné mechanické chlazení. Místo toho vede schodiště do věže se shrnovacími okny usnadňující pasivní ventilaci, která čerpá studený vzduch ze zastíněných vnějších prostor.

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook