Touha po zeleni dohnala majitele vytvořit si nové bydlení ve Vietnamu jako dům se stromy

Odeslat
e-mailem
Photo © Hiroyuki Oki

House for Trees
Vo Trong Nghia Architects
Lokalita: Tan Binh District, Ho Chi Minh City, Vietnam
Architekti: Vo Trong Nghia, Masaaki Iwamoto, Kosuke Nishijima
Plocha: 226 m²
Rok: 2014
Typ: Rodinné domy/Interiéry

Rychlá urbanizace Ho Chi Minh ve Vietnamu způsobila, že se obyvatelům dostává minimálního kontaktu se zelení. Právě v Ho Chi Minh City je například pouze 0,25% plochy celého města je pokryta zelení. Přes hojnost motocyklů jsou zde na denním (ne)pořádku dopravní zácpy a dochází tak k vážnému znečištění ovzduší. Výsledkem je, že nová generace obyvatel v městských oblastech ztrácí spojení s přírodou.

Nový dům se stromy od Vo Trong Nghia Architects byl tedy zamýšlen i s ohledem na zapojení zeleně do samotného návrhu. Investoři měli omezený rozpočet stanovený na 156 tisíc dolarů. Cílem projektu bylo přivést zelený prostor zpět do města a spojit ho s příjemným místem k bydlení. Pět betonových boxů je konstruováno jako „květináče“, do nihž jsou zasazeny stromy. Silnou vrstva půdy také funguje jako vodní nádrž pro zajištění a udržení vláhy od místních bouří.

Boxy vytváří jako celek centrální nádvoří a malou zahradu mezi nimi. Domy jsou prosklenými plochami otevřeny do tohoto centrálního nádvoří a zvyšují tak přirozené osvětlení a větrání. Zatímco na odvrácené strany zůstávají domy relativně uzavřeny a chrání soukromí majitelů objektu.

Společné prostory, jako jsou jídelny a knihovny, leží v přízemí. Horní patra slouží pro ubytování. Skládají se ze soukromých ložnic a koupelen, které jsou připojeny přes most z oceli. Nádvoří a zahrady leží ve stínu stromů a stávají se součástí obytného prostoru v přízemí.

Aby se snížily náklady a uhlíková stopa, byly použity místní a přírodní materiály. Obvodové stěny jsou vyrobeny z monolitického betonu s bambusovým bednění. Na dokončovací práce se použily cihly z lokálních zdrojů. Betonové a cihlové zdi odděluje provětrávaná mezera, která rovněž slouží jako ochranu prostoru před přenosem tepla.

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook