V zalesněné oblasti Belgie vznikl malý rodinný dům s výraznou střešní konstrukcí

Odeslat
e-mailem
Photo © Stijn Bollaert

House for P
LOW Architecten
Lokalita: Antverpy, Belgie
Tým: Stijn Cockx, Tom Hindryckx, Joris De Greef, Koen Schoukens
Plocha: 140 m²
Rok: 2010
Typ: Rodinné domy/Interiéry

V městečku Keerbergen v Belgii navrhli architekti ze studia LOW Architecten jednopodlažní bydlení pro mladou rodinu. Přáním majitele bylo vytvořit dům s jednoduchou strukturou a žít především v kontaktu s přírodou, které je v této zalesněné oblasti požehnaně. Lesy v okolních partiích vytváří na pozemku velké zastíněné plochy a toto „omezení“ bylo výchozím bodem pro myšlenku zachytit přirozené světlo přes střechu.Výsledkem je až sochařský objem rodinného domu se dvěma sbíhajícími se střechami.

Střešní konstrukce je hmatatelná všude v domě, nejsou zde žádné přímé linky, když se člověk podívá na strop.Výsledkem je mimořádné prostorové vnímání ihned poté, co vstoupíte do obývacího prostoru. Asymetrické střešní okno poskytuje extra světlo, které doslova tryská do místnosti.

Na první pohled se zdá dům introvertní, téměř asketický, jinak je tomu ale ve skutečnosti. Umírněný návrh fasády a robustní použití materiálů vytváří pocit nedostupnosti, ale stavba se ve skutečnosti otevírá, avšak na straně do zahrady.

I přes neobvyklý design domu jsou použité materiály poměrně tradiční: cihly na fasádě, keramický obklad na střeše a hliníková okna. Výrazné truhlářsky zpracované přední dveře dávají fasádě zvláštní nádech.

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook