Zásah do historické budovy z roku 1882 přinesl originální řešení s výraznými okny

Odeslat
e-mailem
Photo © Thomas Jantscher

Savioz House
Savioz Fabrizzi Architectes
Lokalita: Giète DELE, 1966 Ayent, Švýcarsko
Rok: 2013
Typ: Rodinné domy/Interiéry

Tato původem prostá stodola byla postavena již v roce 1882 uprostřed polí a používala se k bydlení během pastevní sezóny. V roce 1980 byla obnovena podlaha a střecha a stodola změnila svou podobu. Z budovy se tak stal rekreační dům.

Nový zásah architektonického studia Savioz Fabrizzi Architectes odhaluje historii budovy tím, že ukazuje všechny použité materiály na fasádě, které se projevily v průběhu let. Původní kameny, cihly přidané v osmdesátých letech a současné konkrétních úpravy jsou vepsány do nosných zdí a detailů. Tmavá fasáda dává všem zmíněným materiálům syrovou uniformu.

Rekreační chata se tak vizuálně vzdaluje od hladkého vzhledu některých rekreačních objektů. Úprava průčelí připomíná funkční aspekt starobylé stodoly, působí spíše rudimentárním než estetickým dojmem.

V místě, kde leží, je rekreační chata obklopena polem a lesy. Obývací pokoj se otevírá do přírody. Šedé odstíny vnitřních materiálů posilují kontrast s krajinou. Kamna na dřevo zajišťují spolu se solárními články vytápění objektu.

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook