Školní komplex ve Francii s dřevěnou fasádou a zelenou střechou

Odeslat
e-mailem
Photo © DFA David Boureau

School Center Lucie Aubrac
Dietmar Feichtinger Architectes
Lokalita: Nanterre (France) – 2012
Rok: 2007
Práce začaly v roce 2009
Práce skončily v roce 2012
Hlavní konstrukce: železobeton
Investor: Mairie de Nanterre
Náklady: 10.328.858
Plocha (m²): 7116
Stav: dokončená práce
Typ: Školy / instituty

Nový školní komplex ve Francii se vyznačuje promyšlenou prostorovou organizací a také výrazným provedením fasády. Volná forma odlišuje budovu od těch, které vznikali dříve jako sociálního bydlení charakterizující oblast „Province de Francie“ v Nanterre.

Školní komplex je organizován kolem dvou nádvoří, které nabízejí dětem různé venkovní prostory. Na jihu je areál, který obsahuje především prostory pro sportovní aktivity. Na východě je celodenní škola. V dny, kdy je budova otevřena pro okolní obyvatele, je dostupná knihovna a veřejné centrum.

Hlavní vchod do školy se nachází na severu pod převislým objemem knihovny. Budova nabízí velkorysé kryté nádvoří pro rodiče a děti. Na nádvoří jsou i stojany na kola.

Budova
Celá budova školy je obklopena chodbou. Světlá chodba s okny v různých velikostech poskytuje přímý přístup do učeben a různých zařízení. Koridor také poskytuje účinnou kontrolu hluku z nádvoří. Všechny učebny jsou velmi tiché a slunné díky jejich orientaci.

Mateřská škola
Mateřská škola s pěti třídami je uspořádána na dvou patrech a přístupná přes vstupní halu.

Má společné zázemí pro mateřskou a základní školu. Jde o počítačové vědy, knihovnu, tělocvičnu, hudební místnost a jazykovou laboratoř, které jsou dostupné jak pro menší tak větší školáky krátkou dostupnost. Učitelé již při prvním provozu potvrdili, že orientace v budově je pro děti velmi snadná.

Základní škola
Škola má celkově 9 tříd. 2 učebny se nacházejí v přízemí, sedm tříd v prvním patře. 3 třídy jsou vybaveny prostornou terasou.

Jídelna je používána jak mateřskou tak základní školou a nachází se mezi těmito dvěma zónami.

Interiér
V celé škole bylo položeno linoleum. Učebny se liší barvou od společných prostor.

Každá třída byla vybavena akustickými panely a stěny plní desky z perforovaného hliníku s vestavěným absorpčním materiálem.

Školní potřeby jsou umístěny ve speciální dřevěné skříni postavené ve třídách.

Přechody
Chodby v přední části učebny byly vybaveny kontinuální dřevěnou lavicí s integrovaným botníkem, stejně jako háčky.

Tělocvična
Tělocvična uzavírá školní areál na jihu. Průhledné polykarbonátové panely zajišťují krytý vstup do tělocvičny ze školy a mateřské školy.

Fasáda
Fasády jsou vyrobeny z neopracovaných borových lamel. Střídají se s prosklenými plochami.

Domov správce
Byt 3 + kk se nachází ve 3. patře a umožňuje z terasy výhled na pozemek školy a na Grande Arche ve čtvrti La Défense.

Parkoviště
Parkoviště je k dispozici pro učitele a má přímý přístup do budovy. Nachází se v suterénu.

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook