Dům určený pro mládež skrývá zázemí pro fitness a horolezeckou stěnu

Odeslat
e-mailem
151-01

Saint-Exupéry Sports and Leisure Centre
KOZ architectes, Christophe  Ouhayoun, Nicolas  Ziesel
Lokalita: Saint-Cloud/France/2009
Rok: 2004
Práce začaly v roce 2007
Práce skončily v roce 2009
Investor: Saint-Cloud Town Council
Stav: dokončená práce
Typ: Sportovní centra
www.koz .fr

Budova má vůči domům v pařížském stylu v okolí působivý, ale také jednoduchý, kubistický a trochu „honosný“ tvar, chce navodit šťastné vzpomínky, které jsou vázány na dětské hračky. Budova je určena pro oslavy a pro mladé lidi. Fasáda budovy je v ostrém kontrastu k zóně rozvoje měst, kde se nachází, s novým blokem soukromých bytů, kanceláří a školky v neo Haussmannově stylu. Centrum vděčí za svou existenci obci Saint-Cloud, která chtěla struktury obrazu rivitalizzassero a otevřený moderní architektonický styl.

KOZ architekti se museli vypořádat s problémem soužití dvou nezávislých úloh do jediného úzkého pruhu země. Rozhodli se k potlačení plochy a maximální výšku, která poskytuje přirozené světlo uvnitř bloku a překrývá více aktivit bez překážek. Vytváří vizuální spojení mezi nimi a používá stejné principy všechn stran a prostor, které jsou funkčně a administrativně autonomní. Komunikují prostřednictvím vizuálního zobrazení tak, aby „viděli“ a „slyšeli“ jeden druhého.

Budova je charakterizována zářivými barvami s paletou, která se pohybuje od červené po zelené, žluté, růžové a oranžové. Tyto barvy jsou na fasádyě vyznačeny širokým pásem. Uvnitř se stejné barvy systematicky opakují. Jedá se o něco jako „barevné značení“, které pomáhá rozpoznat různé oblasti – prostředky prostorové orientace pro mladší děti.

Chodby, rampy a průchodné uličky jsou velké a prostorné,rozšířené až na trojnásobek velikosti stanovené tímto nařízením.
Budova je určena pro různé aktivity s tělocvičnou, horolezeckou stěnou, atd., zabaleno do betonu, který dává jednotu. Tento materiál byl vybrán návrháři, protože zdůrazňuje sochařský vzhled budovy a vyhovuje požadavkům doširoka otevřených prostor. Konkrétní potisky a barevný povrch laminovaných desek jsou v kontrastu. Hlavní průčelí je vyrobeno z barevného skla s přechodem z červené do zelené, ostatní tři jsou homogennější, i když stejně barevné.

Pozornost na životní prostředí KOZ architekti využili ve výběru otvorů ve fasádě a střeše. Poskytující maximální přirozené osvětlení, kde spotřebu energie omezuje použití barevných skel, která zajišťují dobrou sluneční ochranu a životnost. Byly využity solární panely vyrábějící teplou vodu.

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook