Studentské koleje ve Francii kombinují cihelné a dřevěné obložení

Odeslat
e-mailem
Photo © Julien Lanoo

Student Residence
LAN Architecture
Lokalita: Paris (France) – 2007
Rok: 2007
Práce začaly v roce 2007
Práce skončily v roce 2007
Investor: RIVP
Náklady: 8000000
Stav: dokončená práce
Typ: Studentské koleje

Pozemek se nachází na křižovatce mezi ulicí Philippe de Girard a Pajol in the 18th nedaleko ZAC of Pajol. Oblast je hostitelem ambiciózní sanace bývalých železničních nádražích, kde v současné době vznikají sociální, kulturní a sportovní vybavení. Okres tvoří velmi heterogenní směs architekta Haussmanna v podobě obytných budov, továren a dílen.

Projekt tvoří několik budov, objemů a dutin, které zastávají závisí na kontextu okolí. Na ulici jsou odděleny tři šestipodlažní svazky, což poskytuje přístup k bydlení a vertikální oběhu.

Výšky budov v zadní části pozemku se liší podle budov v okolí. Ve středu je prostorné nádvoří, které osvětluje trhlina v Jižní budově. Nádvoří, srdce projektu, poskytuje přístup k různým budovám a definuje jejich vzájemný vztah.

Tato plocha 15 x 15 metrů čtverečních prostoru zajišťuje sluneční záření pro všechny místnosti a funguje jako jakési zelené plíce. Záměr při tvorbě duality mezi ulicí a nádvořím je posílen volbou materiálů. Fasády se podílejí na vytváření různých atmosfér prostorů.

Budovy směrem do ulice jsou oděny v tmavých, na štítech barevných, cihlách. Místo toho budovy kolem nádvoří jsou pokryty modřínem se sklopnými okenicemi, okny a balkony. Zem a povrchy zdi v nádvoří jsou ve stejných světlých flexibilních materiálech, běžně používaných pro sportoviště a dětská hřiště.

Internát obsahuje zhruba 150 pokojů, společné prostory, administrativní prostory a byt správce. Člověk vstoupí do rezidence přes trhlinu na levé straně, poté objeví přijímací prostory, administrativní prostory (na rohu ulice a průchodu), společné zařízení a studia. Rekreační oblasti se nachází nádvoří.

143 prostor je rozděleno do tří různých typologií. Studenti mají zařízené pokoje o průměru plochy zhruba 18 m², koupelnu a kuchyňský kout. Pohled na nádvoří poskytuje klidnou atmosféru vhodnou pro koncentraci a studium. Stoly jsou umístěny vždy v blízkosti vnějšího pohledu tak, aby docházelo k přirozenému osvětlení.

Deset pokojů je speciálně určeno pro lidi se sníženou pohyblivostí. Projekt splňuje specifikace VHEP označené „Ekologie a životní prostředí“. Kombinace kompaktnosti, zacházení s obálkou a slunečním teplem spolu s vysoce výkonným větráním a topením (vytápění městských a solárních panelů) vytváří příjemné a pohodlné ubytování.

Betonová stavba má izolaci na vnější straně s 12 cm minerální vlny, obklad z cihel nebo dřevem. V zimě budova zachovává vnitřní teplo a v létě jejich vnější izolace snižuje solární a vnitřní přehřátí, zatímco setrvačně umožňuje zachycení tepla během dne a jeho uchování v noci.

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook